top of page

Proč si pleť nechat profesionálně čistit?


Zažil to snad každý z nás. Stoupnete si před zrcadlo, a už z dálky vidíte na nose černé tečky, v horším případě i nějaká zanícená místa. Tento stav nás většinou natolik štve, že začneme okamžite hledat řešení. Ve většině případů sáhneme po nějakém hrubém peelingu a nasledně začne "mučení" v podobě vymačkávání pórů. Neuvědomujeme si však jak moc v té chvili můžeme naší pleti ublížit.


 

Naše kůže má hned několik funkcí. Tou nejdůležitější je asi ochrana proti vnějšímu okolí. Nicméně tou další je jeden s našich smyslů a to je hmat/cit. Tohoto je kůže schopna díky nervovým zakončením.

V momentě, kdy si začnete neodborně vytlačovat zanesené pôry dochází hned k několika reakcím:


1. Požkození povrchu vašich pórů- tohoto docílíte "technikou" kdy se dvěma prsty proti sobě snažíte zmačnout kůži a póry vytáhnout. Tento způsob čištění může způsobit poškození stěny póru a následné zapouzdření (zjizvení), které může vést k otokům a zánětům.

2. Roznesení bakterie po obličeji - My víme, že Propionibacterium Acne se v naší pleti přirozeně vyskytuje. V závislosti na typu kmenu je pro nás buď přínosná, a nebo může značně škodit. Tato bakterie žije převážně uvnitř naší pleti, nicméně na povrchu má schopnost vytvářet tzv. biofilm, ve kterém je chopna přežívat. Právě hrubými peelingy nebo neodborným čištěním můžete tuto "mršku" po pleti roznášet a tím si následně způsobovat záněty hned na několika místech najednou.

3.Zcitlivění / zánět - Této "úžasné" reakce dosáhnete právě oním mechanickým poškozováním a neúměrným tlakem. Ve spoustě případů dojde ke kombinaci neurogeního a imunogeního zánětu, díky nímž se tělo snaží podrážděnou (mnohdy odřenou) pleť zahojit. Mohou pak vznikat velmi pěkné jizvy, které si ponesete celý život. (Věřte, že make-up to pak nezachrání)


CO TEDY DĚLAT?


PROČ?

1. Příprava - Pleťový terapeut vaši pleť nejen správně umyje, ale také na samotné extrakce vhodně připraví a to nejen dezinkrustačním roztokem, či gelem, ale také přístroji, které saponizaci kožního mazu umožní. Mezi nejčastější techniky patří ultrazvuk v kombinaci s mikroproudem, nicméně velmi dobrými pomocníky jsou například galvanická iontoforéza, vakuové sání a jemná napářka. V závisloti na zanesenosti pleti může terapeut zvolit i několik technik najednou. Nesmíme zapomenout zdůraznit, že pokud je komedon již zanícený tak terapeut extrakce neprovádí.


2.Samotná extrakce -  Toto je velmi diskutované téma na všech profesionálních fórech. Zde se totiž názory kosmetiček celosvětově liší. Některé používají extrakční pomůcky (neodborně jim říkáme očka), kterými hluboké póry vytlačují, problémem je, že tento typ extrakce je většinou hodně bolestivý a může docházet k silnému poškození pleti při nevhodném zacházení. Druhou variantou je používání ultrazvuku. Tato techika patří mezi ty modernější a šetrnější způsoby jak zanesené póry odstranit. Nicméně nečekejte, že udělá zázraky. Ultrazvuková špachtle pomáhá primárně umocnit proces dezikrustace (saponizace) kožního mazu a současně uvolnit povrch samotného póru. velmi často se při tomto procesu stává, že některé jsou vlněním, které ultrazvuk vydává vytlačené na povrch. Nedocházi však k perfektnímu vyčištění pleti.

Třetím způsobem je manuální extrakce - zkrátka terapeut si nasadí rukavice, uchopí jemný ubrousek a začne vás zanesených pórů zbavovat. Je zapotřebí k tomu používat speciální techniku, při které nebude kůži stlačovat dovnitř jako je tomu u vašich domácích "operací". Nicméně pokud se provádí správně, za podpory výše zmíněné přípravy, dosahuje manuální extrakce skvělých výsledků.


3. Zklidnění /hojení - Ihned po samotné extrakci je nutno pleť dočistit, dezinfikovat a následně použít nějaký tišíci koncentrát. Absolutně není doporučováno použít k dezinfekci denaturovaný alkohol, který by mohl pleť přesušit a ještě více podráždit. Nejvhodnějším způsobem je využití bezalkoholových vod na bázi botanických výtažků. Z technologií je pak velmi používanou formou VYSOKÁ FREKVENCE neboli ozonizér. Právě tento přístroj dokáže perfektně zahubit onu škodlivou bakterii.



953 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page