top of page

Naše rty...stačí balzám?


Lidské rty... pro člověka velmi důležitá část těla, neboť právě díky nim přijímáme potravu, pijeme, ale hlavně komunikujeme a vyjadřujeme své emoce. Naše rty používáme prakticky celý den, jejich péči však věnujeme naprosté minimum času. Je to tak správně?


FYZIOLOGIE RTŮ JE ODLIŠNÁ OD NAŠÍ PLETI!

Pleť našich rtů je od zbytku těla velmi odlišná. Stejně jako pokožka našich očí, jsou rty velmi tenké a intenzivně namáhané. Povrch rtů však narozdíl od dalších částí našeho těla nechrání rohová vrstva a pleť neobsahuje žádný melanin, který by ji chránil před škodlivým UV zářením. 

Jediný zdroj, který naše rty chrání a hydratuje, jsou naše sliny. Ty však nepůsobí příznivě na tkáň kolem úst (periorální oblast), neboť díky svému složení odstraňují z povrchu pleti přirozenou hydrolipidovou bariéru a tím způsobují rychlejší ztrátu vody. V této oblasti tak nejčastěji dochází nejen rychlé dehydrataci, ale také hyperpigmentaci a různým formám dermatitid.


 

CO VŠE ZPŮSOBUJE PŘEDČASNÉ STÁRNUTÍ NAŠICH RTŮ?


Naše rty ovlivňuje prakticky vše, ať už mluvíme, smějeme se, či pijeme. Největším zlem je však UV záření, a to z toho důvodu, že rty neobsahují žádný melanin, který by pleť chránil, následně samozřejmě kouření, či nadměrné špulení rtů. Problémem v péči je pak špatné odličování, kdy na rtech zůstává velké množství nečistot a zbytky make-upu.


 

JE BALZÁM SKUTEČNĚ DOSTAČUJÍCÍ?


Vzhledem k tomu, jaké skutečnosti jsme si o našich rtech prozradili, je naprosto jasné že umytí vodou a pravidelné používání balzámu vaše rty nezachrání.

Připravili jsme si pro vás pár tipů, jak delikátní pleť našich rtů a samozřejme celou oblast kolem nich, ochránit proti předčasnému stárnutí.


1. Správné odlíčení

Tuto problematiku jsme podrobně rozepsali již v minulém přispěvku zaměřeném na techniku dvojího čištění. Každopádně jak jsme se již zmínili pleť našich rtů je obdobně delikátní jako naše oční okolí, a proto jako druhý krok čištění doporučujeme soothing eye make-up remover, velmi šetrný odličovač očí a rtů, bez obsahu oleje, denaturovaného alkoholu a dalších dráždivých látek. Je ve vodě rozpustný a velmi šetrný, díky obsahu amino kyselin.


2. Peeling

Názory na provádění pravidelného peelingu se velmi liší, my však víme, že pro správnou obnovu naší pleti je exfoliace naprosto nezbytná. Vzhledem k citlivosti rtů a jejich okolí však nedoporučujeme používat žádné hrubé fyzické peelingy, ale jemnou formu enzymatické péče. Naprosto ideální je proto daily resurfacer, unikátní enzymaticko-chemický peeling s obsahem AHA a BHA kyselin, rýžového extraktu pro rozzáření a vytažky ze zelenéno čaje a bíloho roibossu, které působí protizánětlivě a zárovneň chrání pleť proti volným radikálům. Výhodou této exfoliace je, že se nesmývá a navíd každá dávka je zvlášť hygienicky balená v samostatném sáčku. Peeling je samozřejmě vhodný i pro oční okolí a celý obličej.


3. Denní péče

V průběhu dne je potřeba naše rty chánit proti epidermální ztrátě vody a samozřejmě proti UV záření. Vhodným pomocníkem je renewal lip complex, produkt s vysokým obsahem kakaového a bambuckého másla. Nová generace polypeptidů současně pomáhá cíleně bojovat proti jemným linkám a vráskám. Jako bonus pomáhá lip complex fixovat rtěnku proti rozpíjení a dodává rtům plný a svěží vzhled. Nesmíme samozřejmě zapomínat na krém s SPF, který vám předepíše váš pleťový terapeut.


4. Noční péče


Nejvíce času bychom našim rtům měli věnovat před spánkem. Jak je nám totiž známo, naše tělo (nejen pleť), regeneruje v noci, kdy se snaží opravit veškeré škody, které jsme na něm během dne napáchali. Před spánkem bychom měli pleť nejen správně odličit, ale také provést uvolňující masáž okolí rtů, aby se tkáň lépe prokrvila a absorbovala účinné látky.

K tomuto účelu lze použít hned dva bojovníky. Nightly lip treatment, NOVINKU od značky dermalogica. Tento koncentrát s obsahem bambuckého másla nejen opravuje hydrolipidovou bariéru, ale také pomáhá díky extraktu z Hořce Indického a sezamového semínka minimalizovat jemné linky a vrásky a to nejen na rtech, ale například i nasolabiální rýhy. Pokud je pleť kolem vašich rtů hodně podrážděná, či zanícená doporučujeme 100% koncentrát KIMIA Lip Countour Serum, který díky olejům z vilínu, hroznů a avokáda velmi rychle zklidňuje a hojí. Přípravek navíc obsahuje essenciální oleje, které pomáhají pleť intenzivně regenerovat a dodat jim tak mladší a plňejší vzhled.




94 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page